Gemeente Wieringermeer

Gemeente Wieringermeer

De gemeente Wieringermeer er bij de ontwikkeling van het glastuinbouwgebied Agriport A7 in een vroeg stadium voor gekozen om het vrijkomende afvalwater zelf te gaan zuiveren. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier werd hiermee buiten de deur gehouden. Echter bij de uitwerking van de plannen voor het bouwen en exploiteren van een eigen zuivering bleek dit minder eenvoudig dan voorzien en liepen de te voorziene kosten en risico’s fors op. De plannen werden stopgezet, de verantwoordelijk wethouder moest het veld ruimen en de gemeenteraad stelde € 800.000 beschikbaar om de acute problemen op te lossen.

Inmiddels kwam in het gebied dagelijks een grote hoeveelheid water vrij dat noodzakelijkerwijs met tankauto’s moest worden afgevoerd en de verhoudingen tussen de partners (overheden en ontwikkelaar) waren danig verstoord. Fidus Management werd gevraagd om een project op te starten en Simon als projectleider oplossingen te laten aandragen. Een intensief traject van werken aan herstel van relaties, onderhandelen en ontwerpen/bouwen volgde. Aan het einde van het project kon een robuust systeem  worden overgedragen aan het Hoogheemraadschap en waren de kosten (dankzij het los krijgen van bijdragen van de andere partijen) beperkt gebleven tot een fractie van het beschikbaar gestelde krediet.

Het was een project waarbij Simon zijn ‘bruggenbouwersfunctie’ uitstekend kon combineren met zijn technische achtergrond en feeling voor politieke belangen.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *