Goed voornemen: “we gaan een Social Media Strategie opstellen” Doe het niet en zondig!

Goed voornemen: “we gaan een Social Media Strategie opstellen” Doe het niet en zondig!

Het nieuwe jaar is net begonnen en dat betekent dat het tijd is voor goede voornemens. Op persoonlijk vlak staan stoppen met roken en meer bewegen traditioneel bovenaan. Hoe is dat voor organisaties? Organisaties hebben ook te maken met goede voornemens. De budgetten zijn opnieuw verdeeld voor komend jaar en een Social Media strategie staat bij veel organisaties ergens in het lijstje van goede voornemens van komend jaar. Ik zeg: doe het niet ! Blijf zondigen of begin anders met zondigen !

Social Media is op dit moment online tijdverdrijf nummer 1 (ja, zelfs meer dan porno) en veel organisaties hebben er de voordelen van gezien en gemerkt. En terecht. Social Media kan fantastische dingen doen voor je organisatie. Net zoals radio, billboards, tv reclames en folders jaren geleden. En daar zit hem nou net de crux. Schreef je vroeger een strategie voor het produceren van een a4 folder? Nee. Ook voor elke radio reclame werd er geen 5-jaren-plan gemaakt. Waarom zou je dat nu wel doen voor Social Media?

Verrijk de bedrijfsprocessen
Social Media is onderdeel van een mix aan middelen die je als organisatie in kan zetten om waarde te creëren voor de organisatie en voor de klant. Voor Marketing, Service, Research and Development of Interne Communicatie. Bij de inzet van Social Media, en welk ander middel dan ook, is de koppeling met bedrijfsprocessen van belang. Een tv reclame zorgt voor meer traffic op je website. Meer traffic betekent (hopelijk) meer online verkopen waardoor je warehouse harder moet werken om de aanvragen te kunnen handelen. Een nieuw product lanceren betekent meer vragen aan de serviceafdeling. Deze afdeling moet getraind worden en voorzien worden van de juiste informatie. De inzet van Social Media heeft dezelfde implicaties. Integreer Social in je bedrijfsprocessen en gebruik het om deze bedrijfsprocessen te verrijken en te optimaliseren. Ziet u dat uw serviceafdeling efficiënter kan door online klachten af te handelen? Denk dat aan een webcare afdeling. Kan de R&D afdeling input gebruiken van de gebruiker? Denk dan aan een cocreatie platform.

Luister, leer en pas aan
Een totale strategie schrijven voor de inzet van Social Media impliceert dat er nagedacht gaat worden over meerjarenplannen, terug geredeneerd naar de dag van vandaag. Terwijl morgen de wereld al weer heel anders kan zijn bij Social Media. Begin met zondigen en schrijf geen strategie maar begin gewoon met Social Media.

Begin met luisteren naar wat er gezegd wordt over jou als organisatie. Kijk welke processen binnen de organisatie geoptimaliseerd kunnen worden met de inzet van Social Media en begin hier mee. Denk aan de conversie en hoe Social de processen optimaliseert. Kies hiervoor het juiste middel en laat je niet lijden door dit middel zelf. Schrijf geen plan maar luister, leer en pas aan.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *